Praganda®- Azotynowa mieszanka solna 0,6 % N - właściwości i zalety produktu
Wyjątkowość produktu Praganda® - Azotynowa mieszanka solna 0,6 % N, producent Solne Młyny a.s., leży przede wszystkim w jego specjalnym składzie i sposobie produkcji.
Azotynowe mieszanki solne zawierają zazwyczaj jedynie sól kuchenną i azotyn sodu. Azotyn sodu dodawany jest do mieszanki solnej w celu utrzymania różowo-czerwonej barwy produktów mięsnych.
Azotyn sodu jest higroskopijny (samoistnie wiąże wilgoć z powietrza), a w mieszance azotynowej złożonej jedynie z soli i azotynu nie jest stały.
W zależności od zawartości w powietrzu pary wodnej rozkłada się wolniej lub szybciej. Jeśli opakowania z mieszanką zawierającą jedynie sól i azotyn sodu przechowywane są w miejscu suchym, zawartość azotynu obniża się tylko nieznacznie, ale jeśli przechowywane są w miejscu wilgotnym, jego spadek jest szybszy.
Wilgotność jest więc przyczyną strat azotynu sodu w mieszankach azotynowych. Powstaje roztwór azotynu, który po gładkich kryształkach soli ścieka na dno.
Po pewnym czasie warstwy wierzchnie stają się uboższe w azotyn, a warstwy spodnie zawierają więcej tej soli niż miały na początku.
Równocześnie dochodzi do ogólnego ubytku azotynu sodu.
W zmiennych warunkach klimatycznych z wielką trudnością udaje się utrzymać przy magazynowaniu jednolity skład mieszanki azotynowej zawierającej jedynie sól i azotyn sodu.
W przeszłości przeprowadzano praktyczne próby z różnymi stabilizatorami, które miały zapobiec obniżaniu się zawartości azotynu i wiele metod zostało opatentowanych. Opatentowany został również skład dodatków, które są częścią specjalnej receptury stosowanej w Solnych Młynach, a.s. Praganda® - Azotynowa mieszanka solna 0,6 % N oprócz soli kuchennej i azotynu sodu zawiera inne składniki, które mają specjalny wpływ na zachowanie jakości mieszanki azotynowej przez cały okres jej deklarowanej trwałości.
Dodatki, które dodawane są do mieszanki azotynowej w Solnych Młynach, a.s. według specjalnej receptury, wybór stosowanej soli i szczególna technologia produkcji gwarantują następujące działanie:
Małe cząsteczki azotynu i zastosowanych dodatków (sacharoza, dekstroza, syrop skrobiowy) otaczają poszczególne kryształki soli kuchennej tak, że płaszczyzny kryształków już nie są gładkie, lecz pokryte proszkiem cząstek azotynu i wszystkich dodatków, wyglądając jak bezkształtne.
Azotyn zostaje połączony z solą i wilgoć atmosferyczna skraplająca się na kryształkach nie zmywa azotynu do spodnich warstw.
Wilgoć częściowo rozpuszcza syrop skrobiowy, ale spadek zawartości wody wywołany wahaniem temperatury i innymi wpływami powoduje proces odwrotny.
Syrop tworzy na kryształkach mieszanki silną szklistą powłokę, która nie dopuszcza, aby azotyn się rozpłynął i ściekł po kryształkach soli na dno opakowania.
Dlatego też bezpośrednie wpływy atmosferyczne, szczególnie wilgotna pogoda, nie mają w takim stopniu wpływu na jednolitość mieszanki, a małe zmiany widoczne są jedynie w kilkumilimetrowej warstwie na powierzchni opakowania.
Reszta mieszanki pozostaje stabilna.
Fakt ten sprawia, że produkt jest o wiele przydatniejszy w porównaniu z produktami zawierającymi jedynie sól kuchenną i azotyn sodu.
Zastosowane dodatki to ogólnie stosowane surowce spożywcze, które nie mają negatywnego wpływu na mięso i w technologiach mięsnych nie są niczym niezwykłym, nie mają negatywnego wpływu na dalszą przeróbkę produktów mięsnych i, ponieważ ich zawartość jest niewielka, nie wpływają także na ich smak.
Pod marką ochronną Praganda® mieszanka azotynowa udostępniona została producentom wyrobów mięsnych już w roku 1933 przez jej wynalazcę Ladislava Nachmullnera, praskiego wędliniarza.
Prawo do używania tej zastrzeżonej nazwy posiada dzisiaj (od 13.1.1993) tylko jedna firma- Solne Młyny, a.s.
Spółka Akcyjna Solne Młyny jest nowoczesną firmą przetwórczą z dobrym wyposażeniem technologicznym, które umożliwia spełnianie nawet najbardziej wymagających wymogów klientów dotyczących specyficznych własności produktów.
Firma już od roku 1996 posiada certyfikat ISO 9001 (w roku 2002 audyt stwierdził spełnienie wymogów normy ISO 9001:2000), wprowadziła i stosuje system HACCP a produkcja zgodna jest z „Zasadami higienicznymi i produkcyjnymi dla producentów soli kuchennej i wyrobów solnych".